Przyoczka mrówek spełniają rolę dodatkowego kompasu

7 lipca 2011, 11:40

Dzięki przyoczkom (ocelli) australijskie mrówki Melophorus bagoti łatwiej znajdują drogę do mrowiska.



Dla kobiet 1. rok po zawale oznacza większe ryzyko zgonu

27 października 2017, 11:10

Kobiety częściej umierają w 1. roku po zawale.


Wyciskanie szkodzi oczom?

12 września 2006, 18:40

Rwanie ciężarów pozwala z pewnością ukształtować ciało, ale, niestety, podnosi ciśnienie w gałce ocznej, co zwiększa ryzyko zachorowania na jaskrę.


Malan Military Expo Park - chiński park z atomem w tle

17 października 2012, 10:02

Chińskie władze zamierzają przekształcić bazę wojskową Malan z Regionu Autonomicznego Sinciang-Ujgur, gdzie powstała pierwsza w kraju bomba atomowa, w atrakcję turystyczną. Warty 6 mln juanów (ok. 945 tys. dol.) projekt ma być realizowany przez lokalny rząd i Tsinghua University z Pekinu.


Nowa metoda defibrylacji

22 lipca 2011, 10:27

Amerykańsko-niemiecko-francuski zespół naukowców opracował nową metodę defibrylacji, podczas której zużywa się o 84% mniej energii, co ogranicza bolesność i uszkodzenia powodowane przez ten zabieg.


Po raz pierwszy od 2014 roku rośnie emisja CO2

14 listopada 2017, 13:48

W bieżącym roku po raz pierwszy od roku 2014 wzrośnie emisja dwutlenku węgla i to od razu o 2%. Główną przyczyną jest zwiększone zużycie węgla w Chinach. To zła wiadomość, gdyż przez trzy lata, pomimo światowego wzrostu gospodarczego, udało się utrzymać emisję CO2 na stałym poziomie.


Kofeinowa kawa bezkofeinowa

12 października 2006, 17:54

Czy wypicie filiżanki kawy bezkofeinowej może kogoś postawić na nogi? Okazuje się, że tak, ponieważ niemal wszystkie kawy bezkofeinowe zawierają... kofeinę.


Cukier wyłącza automatycznego pilota

8 listopada 2012, 13:31

Opłukanie ust glukozą zwiększa samokontrolę.


E. coli

Naturalny konserwant chroni przed E. coli i pałeczkami salmonelli

5 sierpnia 2011, 09:50

Specjaliści z University of Minnesota (U of M) odkryli i opatentowali naturalny lantybiotyk – antybiotyk peptydowy wytwarzany przez nieszkodliwe bakterie – który może być dodawany do produktów spożywczych i zabijać szkodliwe bakterie, np. z rodzaju Listeria, a także pałeczki salmonelli i okrężnicy (Escherichia coli).


Najdłużej utrzymująca się tęcza trwała blisko 9 godzin

4 grudnia 2017, 16:32

Trzydziestego listopada nad Tajpej w pobliżu Chinese Culture University (CCU) przez prawie 9 godzin utrzymywała się tęcza. Wg eksperta od meteorologii, doszło do pobicia rekordu sprzed 23 lat, gdyż 14 marca 1994 r. tęcza utrzymywała się nad Sheffield w hrabstwie South Yorkshire "tylko" przez 6 godzin: od 9 do 15.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy